Президентите на Турция и САЩ - Реджеп Тайип Ердоган и Доналд

...
Президентите на Турция и САЩ - Реджеп Тайип Ердоган и Доналд
Коментари Харесай

Ердоган и Тръмп обсъдиха създаването на "зона за сигурност" в Северна Сирия

Президентите на Турция и Съединени американски щати - Реджеп Тайип Ердоган и Доналд Тръмп, разискаха по телефона основаването в Северна Сирия на " зона за сигурност ", съобщи Франс прес, като се базира на турското президентство. В официалното съобщение написа, че е планувано бъдещата зона да бъде " прочистена от тероризма ". Ердоган споделил на Тръмп, че Турция е подготвена да окаже на Съединените щати всевъзможен вид подкрепа за изтеглянето им от Сирия. Повече детайлности не са дадени.

Телефонният диалог бе извършен на фона на новото напрежение сред Съединени американски щати и Турция във връзка със ориста на кюрдската милиция Сили за отбрана на народа (СЗН). Тя е считана от Анкара за терористична организация, само че е съдружник на Вашингтон в битката против джихадистката формация " Ислямска страна " (ИДИЛ), отбелязва Франс прес.

Турция не крие, че възнамерява да стартира интервенция против СЗН, а Съединени американски щати, които предишния месец оповестиха, че ще изтеглят своите бойци от Сирия, се пробват да успокоят своите кюрдски съдружници.

В неделя Тръмп загатна в Twitter за основаване на 30-километрова " зона за сигурност " в Сирия. В понеделник държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо посочи, че зоната ще бъде обособена по турско-сирийската граница, с цел да бъдат предпазени както Турция, по този начин и кюрдските милиции.

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу разяснява, че страната му не е срещу този план.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР